20 januari, 2005


Mat på senegalesisk restaurang i Bamako. Serverades med vatten. Posted by Hello

Tankar om vatten

En av huvudorsakerna med Maliresan var att samla material för ett vattenprojekt i skolan. Vi ville belysa vattensituationen i världen: Att söder om Sahara saknar 55% av människorna tillgång till rent vatten. I Sverige har vi noll koll på sånt, och vi saknar kunskap om vad ett liv utan vatten innebär. I vissa områden i Afrika kan människor behöva gå två dagar för att fixa lite rent vatten, har jag läst någonstans. Två dagar! Och vi vrider bara på en kran så kommer det obegränsat med vatten. Varmt eller kallt, det är bara att välja. I snitt gör vi av med 220 liter vatten om dagen i Sverige. Vi duschar, badar, tvättar bilen, vattnar gräsmattan etc. och det är bara när det blir rejäl torka på sommaren som vi kan behöva spara vatten.

I Mali bodde vi på en gård där man hade en kran med kallt vatten. Ibland, när de tyckte att vi slösade för mycket, hängde de ett hänglås över kranen. Vi hade förvisso en dusch också, men bara med kallt vatten. Det gjorde dock inget, det var bara uppiggande med en sval dusch i värmen. Men de rekommenderade oss att inte dricka kranvatten - våra magar skulle antagligen slå bakut om vi drack det. Istället fick vi köpa vatten på butelj. Och utslaget över hela resan blev det rätt mycket pengar. I snitt gjorde vi väl av med tre, fyra flaskor om dagen, till en kostnad av ca 8 skr st. I Mali lever 70% av befolkningen på under två dollar/dag. Vi tre gjorde alltså av med dubbla den summan varje dag på bara vatten.

I Västjämtland, där jag kommer ifrån, finns det en enorm underjordisk sjö med absolut rent, välsmakande fjällvatten. Det är det vattnet som rinner i kranarna i min hemby, Järpen. Lika fullt finns det allehanda sorters vatten på flaska i varenda affär även i Västjämtland. Och folk köper det. Jag är övertygad att om man gör ett blindtest med kranvatten och alla olika sorters buteljerat vatten så skulle 90% välja kranvattnet - och ändå köper folk vatten på flaska.
Nog är det en märklig värld vi lever i.