11 december, 2009

”Spindelvävsborttagare” bör nu ge en träff på Google.


A-korsordet i Allers, snillrikt konstruerat av salig(?) George Skogberg och stilfullt illustrerat av sonen Gerard Skogberg, är en utmaning varje vecka. En uppgift som vanligen är mig övermäktig – om jag inte rådfrågar Google.

Den här veckan är det bland annat frågan om ett yrke som endast innehas av fyra personer i hela Europa som jag går bet på. Men de associationer som ett finurligt korsord ger upphov till är ofta nog belöning ändå.


Jag drar mig till minnes en notis jag läste för drygt tio år sedan. Det engelska kungahuset beslutade sig då för att avskeda en massa folk när de drabbades av stora besparingar (stackarna …). Bland annat sparkades (eller friställdes, som det heter på neoliberalska) den kungliga spindelvävsborttagaren på Buckingham Palace. Han var då drygt 50 år och hade haft sin tjänst i hela sitt vuxna liv. Han bodde ensam i ett litet kyffe under en trapp på Buckingham Palace, och hade som enda uppgift att ta bort all spindelväv som bildades i slottet. Han torde för övrigt vara tämligen ensam om sitt yrke i Europa, men helt osannolikt är det inte att det finns ytterligare några, med tanke på hur många slott det står och skräpar överallt. Hur som helst passar det inte in i korsordet, så jag är föga hjälpt av denna annars så kuriösa kunskap.


Men det föranleder dock några frågor för alla som tittar bortom rubrikerna:


1. Vem tar bort spindelväven på Buckingham Palace idag, eller får den helt enkelt hänga kvar? (Det vore i och för sig symboliskt för ett statsskick som är minst sagt totalt otidsenligt och synnerligen absurt för VARJE sann demokrati ...)


2. Den sparkade spindelvävsborttagaren - när han gick till arbetsförmedlingen för att söka sig ett nytt jobb, hur såg hans CV ut egentligen?


3. En sökning på ”spindelvävsborttagare” ger noll träffar i resultat. (Fast sedan jag publicerat den här bloggen så bör det komma upp minst en länk.) Spindelvävssanerare ger lika dålig utdelning. Av det kan man sluta sig till att det i Sverige inte finns något sådant yrke. Kanske har vi för små slott eller för fattiga slottsherrar.

När jag istället söker på engelska går det bättre. Eller snarare får jag fler träffar. ”Spider’s web remover” ger bara en träff – en snubbe som undrar varför han alltid får ett spindelnät på den högra backspegeln på sin bil. Det något slarvigare "Spider web remover" ger hela 6880 träffar, men de flesta tycks handla om de lackskador som kan uppstå på exempelvis en bil och som ser ut som ett spindelnät, eller om dammvippor på långa skaft som förtjänstfullt kan användas för att ta bort spindelväv. Men inget om yrket. (Erkänner dock att jag inte gick igenom alla träffarna.)

Blandar man in latinet, för att göra det elegantare, och söker på ”Cassis remover” blir det fyra träffar på Google – samtliga spanska. Således undrar jag:

Vad är den korrekta titeln på engelska?

Finns det någon alls, eller kallar han sig helt enkelt för webmaster?


4. Hur kan jag låta drygt tio år gammal nonsenskunskap uppta en hel kväll av mitt liv?