30 december, 2009

Vardagsfundering...Jag har just köpt ett nytt schampo. Barnängen Creme. Ett normalt schampo för ett normalt hår, påstås det på förpackningen. Och ändå inte…
Det är något med det här schampot som Barnängen är så stolta över att de skriver ut det med fet stil på framsidan. Det har 100% styrka!
Fantastiskt, eller hur! Sånt imponerar!


Men det är en sak som jag undrar över. Kanske gör jag mig bara dum, men jag måste ändå be om lite hjälp att förstå det här… (Alla som känner mig sedan skoltiden vet att jag aldrig varit något mattegeni direkt, men jag förstod åtminstone att om man inget frågar så får man inget veta.)


Om det här schampot hade varit en aning svagare, hade det då bara varit exempelvis 90% styrka då?
Jag förstår att det skulle man inte gärna skriva ut i så fall, för 90% är ju inte ett lika tungt vägande säljargument som 100%. Alla vet ju att 100% ska det vara för att vara riktigt bra – det är liksom full effekt, på nåt sätt. (Lite imponerande är dessa tekniker, eller kemister, eller vilka det nu är som blandar ihop schampot, att de lyckas få exakt 100% styrka i förpackningen varje gång. Eller hur?)
Men 120% är ju ännu mer. För att inte tala om 200%, för det är ju dubbelt så mycket. Tänk er själva, ett schampo med 200% styrka – vore inte det häftigt? Dubbelt så mycket styrka måste ju ändå smälla högre än att det bara är så starkt som det är.
Men ok, jag kan leva med att tekniken inte kommit därhän ännu.


Men mitt problem slutar inte där.
När jag så vänder på förpackningen inser jag att jag måste ha missat något väsentligt om det där med procent på mattelektionerna, för där står det att det här eminenta schampot också ger 100% glans. Nu blir jag minst sagt lite fundersam, för jag vet ju så lite om glans.


Krom glänser, det vet jag. Liksom lack. Eller ett nydiskat glas. Men jag vill ju inte se ut som om jag stigit rakt ut ur diskmaskinen när jag tvättat håret. Jag tycker ju att mitt hår ska se ut som just hår, inte som något på motormässan på Elmia i Jönköping.
Dessutom försäkrar Barnängen att schampot ska tillföra håret synbar glans. Jag, som är lite blyg av mig och inte vill sticka ut för mycket, föredrar nog icke synbar glans i så fall. Eller åtminstone lite mindre glans än 100%. Kanske 20 – 25% eller nåt.
Men om jag tar bara en fjärdedel så mycket schampo som normalt – det är ju 25% - så missar jag ju också tre fjärdedelar av styrkan, och då blir nog inte håret riktigt rent tror jag. Och om jag tar hälften så mycket schampo som vanligt så blir håret antagligen halvglansigt och halvrent, och det känns ju heller inte som någon bra kompromiss.
Antagligen är det här bara ett i-landsproblem, men jag är ändå lite orolig; Hur ska jag bete mig?
Så snälla ni, kan ni inte hjälpa mig med detta dilemma.