12 maj, 2006

Postkodsbedrägeriet?

Göteborg den 12 maj 2006


Öppet brev till Rickard Sjöberg, programledare PostkodMiljonärenHej Rickard!

Så glad jag blev när jag fick ett brev från dig. Jag visste inte ens om att du kände till mig!
Gissa hur förvånad jag blev då jag såg att Du har reserverat hela tre lotter till mig i Ert finfina lotteri. Lotterna ser så rejäla ut, nästan som gamla tiders obligationer, och det kändes verkligen att det är en fin gåva eftersom Ni också skrivit dit mitt namn på dem. Och underskrifterna sen… Världsnaturfonden WWF, Barncancerfonden, Rädda Barnen och Ingela Thalén – ja, hon är väl nån sorts politiker tror jag. Socialdemokratisk, tror jag, har suttit i regeringen eller nåt. Ja, jag känner inte till den organisation som hon skrivit på för: Svenska PostkodFöreningen. Jag har aldrig hört talas om den, visste inte ens om att det finns en sådan förening. Men två ordföranden och två generalsekreterare! Jag tror inte att jag ens pratat med en generalsekreterare. Det var verkligen förtroendeingivande. Det känns nästan som om jag är en vinnare i lotteriet redan nu. Men det är klart, det där med miljonen och bilen man kan vinna på postkoden… Nej, det vågar jag inte ens hoppas på.

Det var verkligen hyggligt att reservera lotterna för mig, även om jag måste betala dem själv. Och att hela överskottet går till så behjärtansvärda ändamål är ju helt fantastiskt! Jag har länge tänkt skänka en mindre summa till Rädda Barnen, men det brukar för det mesta inte finnas kvar så mycket att leva på när alla räkningar är betalda.
Desto tarvligare känns det för mig att behöva fråga om några saker som inte framgår av Ditt brev. Du vet, när man måste vända på alla slantar vill man ju gärna veta att man lägger dem på rätt saker.

Jo, först undrar jag hur stort överskottet är från Ert lotteri, det som WWF, Barncancerfonden och Rädda Barnen skall dela på. Jag har vänt och vridit på ditt brev och på lotterna och det bifogade svarskuvertet (fint förresten att man inte ens behöver sätta på frimärke på det!), men jag har inte hittat någon information alls om det. Men det är klart: Jag, min dumsnut, fattade inte ens att jag skulle riva upp ytterkuvertet för att se de allmänna villkoren för lotteriet – där stod ju nästan allt jag först undrade över. Det var lite svårläst för att texten var så liten, men med ett förstoringsglas så gick det bra!

Förlåt, förresten att jag är så tetig! Men jag vill ju veta hur mycket av mina pengar som går till de fina hjälporganisationerna. Jag räknade ut att om jag köper de tre lotterna, för 150 kronor styck, varje månad i ett år så blir det tillsammans 5 400 kronor. Det är mycket pengar, ungefär lika mycket som jag och barnen brukar spendera på semestern (ja, vi brukar inte göra några långresor direkt…). Men eftersom pengarna går till välgörande ändamål, och att vi dessutom har chansen att vinna på de tre lotterna, så tänkte jag att om vi stannar hemma i sommar istället så har vi råd med lotterna.
Men när jag berättar det för barnen så måste jag veta ungefär hur mycket av våra pengar som går till hjälporganisationerna, det blir lättare för dem att förstå då och så att de känner solidaritet med de som har det värre i samhället, både människor och djur.

Även jag begriper att det kan vara svårt att bolla med alla siffror, speciellt när det rör sig om så stora belopp. Och det måste ju vara nästan omöjligt att veta i förväg hur många som köper lotter. Men Ni måste väl ha räknat på det där, förstår jag. Det står ju i brevet att Ni betalar ut minst 86 miljoner i vinster under det första året, men det står ingenting om hur stort överskottet blir. Antagligen han Ni väl bara glömt att skriva ut det.

Jag uppskattar förresten verkligen att Ni skickat med en sådan där autogirotalong. Det innebär att man aldrig behöver tveka från gång till gång om man har råd med lotterna just den här månaden, eller om något annat ska få gå före. Bra också att Ni drar pengarna den 26:e varje månad - samma dag som lönen kommer in, för när man sen sätter sig med räkningarna så vet man att de pengar som finns kvar på kontot, ja det är vad man har att bolla med. Man behöver alltså inte oroa sig för att man betalat för många räkningar så att det inte räcker till för det som ska dras senare via autogiro.

Min andra fråga rör bilderna på de lotter Ni reserverat för mig. På en av lotterna är det en bild på en panda, så det förstår jag att det är djur som får hjälp av WWF. Men på de andra två lotterna är det bilder på barn. Nu undrar jag om det är barn som redan har fått hjälp eller som kommer att få hjälp om tillräckligt många köper en lott? Har barnen cancer eller är det någon annan sjukdom de lider av? Det är fruktansvärt när barn och djur lider, tycker jag.

Min sista fråga är hur många lotter som lotteriet omfattar. Du förstår, mina barn kan vara så negativa ibland, och jag kan redan höra dem säga att det är hopplöst att vinna. Men jag har ju faktiskt sett på tv att det är folk som vinner varje vecka! Men för att ta udden av barnens kritik vill jag därför förbereda mig och verkligen kunna berätta för dem hur stor chans man faktiskt har att vinna. Det står ju tydligt att redan nu har en tredjedel av alla postnummer i Sverige vunnit, och eftersom det är ett rätt nytt lotteri måste det innebära att snart har alla postnummer i landet vunnit. Men sånt där förstår inte mina barn, de vill bara ha siffror på allt!

Slutligen vet jag att jag är lite sent ute. Egentligen borde jag ha betalat lotterna redan idag för att samtidig få den där filmen med Julia Roberts. Förresten, är hon också inblandad i någon av hjälporganisationerna, eller är det bara en slump att ger bort en film med henne alldeles gratis? Men jag skickar de här frågorna idag, och när Ni svarat mig kan jag betala in för lotterna. Om Ni har någon film kvar du vore jag tacksam om jag kan få den, även om jag svarar för sent. Jag har förvisso ingen DVD-spelare, men det är ju alltid bra att tänka på julklappsinköpen i tid!

Snälla, svara snabbt så jag kan börja betala och känna att jag hjälper till i världen. Och vinner vi bilen, ja då kanske det blir en semester i alla fall för mig och barnen!

Med vänliga hälsningar,

Johan B Löfquist