04 oktober, 2011

Öppet brev till migrationsminister Tobias Billström


Bäste migrationsminister Tobias Billström.

Angående utvisningen av Ganna Chyzhevska, ärendenummer 6944314.

Du är ytterst ansvarig för beslutet att utvisa denna gamla, dementa dam till ett land där hon inte har någon som kan ta hand om henne. Just du är den som kan agera på ett sätt så utvisningsbeslutet hävs - om inte annat än av ren medmänsklighet, för att hon ska få tillbringa sina sista år under något så när värdiga former. Jag vet att vi i Sverige inte kan hjälpa alla som vill ha en bättre tillvaro, men i det här fallet har kvinnan hela sin släkt här och hon kan inte ha så många år kvar så jag är övertygad om att vi har råd att låta medmänsklighet gå före en synnerligen hård och hjärtlös lagtolkning. 
Försök nu inte gömma dig bakom att det är Migrationsverkets beslut och att du inte får utöva ministerstyre - den regeln är till för att politiker inte ska missbruka sin makt - i det här fallet handlar det om att bruka makt för det som är moraliskt och etiskt rätt - att markera för nämnda myndighet att de gör en hård och omänsklig tolkning av lagen.


Jag anar att du gärna hade sett att Ganna Chyzhevska fått stanna om det rört sig om din egen farmor eller mormor, och att du då gjort allt som stått i din makt för att uppnå detta. 
Nu sitter du på en sådan position att just du kan påverka. Om det hade rört sig om din farmor - hade du då inte önskat att någon i en sådan position hade gjort det som du tycker är moralist och etiskt rätt och riktigt? 
Hade du nöjt dig med att den ytterst ansvarige ministern hade ryckt på axlarna och konstaterat att denne inget kunde göra, för att det vore ministerstyre? 
Hade du då inte önskat att ministern ifråga hellre stod upp för medmänsklighet och riskerade en KU-anmälan för att ha förbrutit sig mot reglerna om ministerstyre?  
Du kan väl hålla med om att principen att man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad är en bra princip, oavsett om man är kristen eller inte? 
Om alla levde efter den skulle vi ha en betydligt bättre värld, eller hur?

Nu har du chansen att ta ställning i en fråga där ett statligt verk fattat ett beslut som uppfattas som rent inhumant av många människor - jag misstänker att en majoritet av det folk på vars mandat du agerar anser det vara en onödigt grym och ovärdig lagtolkning som Migrationsverket gjort. Dessutom är det antagligen ett för vårt lands internationella rykte direkt menligt beslut. 
Nu är det dags för dig att bekänna färg, anser jag.
Om du håller med mig, är det inte svårt. Då ser du till att Ganna Chyzevska får stanna. Punkt. 

Håller du inte med mig om detta, utan anser att Migrationsverket har gjort en riktig bedömning i det här fallet, så anser jag att du åtminstone borde ha ryggrad nog att säga det rent ut till oss väljare, så att vi vet vad vi har att ta ställning till inför nästa val. 
Allt annat är ovärdigt.
Jag vill mycket gärna veta vad du har för synpunkter i frågan, och ser fram mot ett utförligt svar.


Tack på förhand. 
Johan B. Löfquist

3 kommentarer:

  1. Anonym9:16 em

    grymt brev!!

    SvaraRadera
  2. Socialdemokratisk Entrist inom Socialdemokraterna9:32 em

    Bra initiativ.

    SvaraRadera