15 september, 2011

Brev till P1-morgons redaktör, Cecilia Roos


Hej Cecilia.
Jag är en lyssnare som förundras hur Ni på SR-koncernen ser på det här med att vara opartiska när det gäller rapporteringen om finanskrisen. Gång efter annan bjuder Ni in "experter" från våra största affärsbanker - ofta utan någon motpart som kan balansera upp deras bedömningar och påståenden. Nu senast i morse, var det en finanschef från SEB och en privatrådgivare från Nordea som oemotsagda fick lägga fram sina analyser.
Dessa banker har gjort miljardvinster de senaste åren - även under efterdyningarna av de finanskriser som påverkat oss alla, och gjort att småsparare tvingats hålla igen, och fått våra politiker att skära ned på välfärden.
Anser Ni verkligen att dessa representanter är objektiva bedömare?

Med tanke på hur olika finansexperter från dessa affärsbanker ständigt visat sig göra analyser och bedömningar som visat sig vara helt uppåt väggarna (annars skulle inte staten behöva täcka upp för deras misslyckade affärer) så kan åtminstone jag anse det vara lita oansvarigt att låta affärsbankernas "experter" framträda som om de vore opartiska sanningsvittnen.
Nu lyssnar jag inte på P1 morgon varje dag, så det kan tänkas att jag missat de gånger Ni tar med "experter" med andra, alternativa analyser och bedömningar av världsekonomin, eller från vår eget land. Men du kan säkert berätta för mig när Ni senast hade med sådana röster, och hur ofta det sker i förhållande till de gånger Ni tar med affärsbankernas parter.

Med förhoppning om ett utförligt svar,
vänligen,

Johan B. Löfquist
Nyfiken medborgare


Jodå, jag fick svar på min fråga denna gång:
"Hej! Du tar upp en viktig fråga, som vi också avhandlade på vårt eget utvärderingsmöte i morse. Det är dock viktigt att ha hela sammanhanget klart för sig. Det finns väldigt få ekonomer helt utan bindningar och det måste P1-morgon och övriga medier dagligen hantera. Därför bör vi tydligt ange vad de ekonomer vi använder har för "avsändare". De deltar visserligen som ekonomer i P1-morgon, men inte som "oberoende" eller "opartiska" experter, som du beskriver det. Robert Bergqvist, chefsekonom SEB och Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea deltog i morse och gav just den analys som de med sin bakgrund kan ge. Vi utger dem inte för att vara oberoende, fria från kopplingar till de banker de representerar. Även detta hade möjligen varit ett problem om P1-morgon alltid och enbart använde just dessa två ekonomer som förklarar den ekonomiska händelseutvecklingen. Men så är det inte. Hade du möjlighet att lyssna på P1-morgon varje morgon hade du hört diverse olika ekonomer med olika bakgrunder ge sina perspektiv. "Höger- som vänsterekonomer", nationalekonomer knutna till högskolor eller universitet, ekonomer knutna till regeringens finanspolitiska råd såväl som LO-ekonomer. Alla kommer - över tid - till tals i P1-morgon. Men inte samtidigt. Och inte varje morgon. Trevlig helg! Cecilia Roos" 

Jaha. Tack för det svaret.
Nu är frågan - ska jag bli imponerad av detta svar? 
"Det är dock viktigt att ha hela sammanhanget klart för sig." skriver hon lite lätt patroniserande - som om jag var ett barn. Ja, men det är ju just därför jag ställde mina frågor:
Varför talar de om den ekonomiska situationen som om det vore ett naturfenomen? Det är resultatet av ett ekonomiskt system som visar sig vara helt odugligt, som bara ökar klyftorna i världen, som berikar de redan rika och som förslavar arbetare i hela världen.
Varför talar de med dessa två partiska representanter som båda talar om hur man skall "rädda" ett system som enligt mig och många andra bedömare vare sig går eller är värt att försöka rädda. Dagligen kommer det rapporter från andra bedömare som vittnar om hur sjukt hela systemet är, men det berättar de inte ens.
I deras program låter det som om den nuvarande kapitalismen är det enda system som finns, och att allt måste göras för att rädda det.

"Vi utger dem inte för att vara oberoende, fria från kopplingar till de banker de representerar."
Nähä. Men om man nu har två parter från en och samma bransch som blir tillfrågade i samma program om vad de anser vara svaret på en problemställning, där branschen i sig är orsaken till problemet - vad får de då lyssnarna att tro?
Även om de båda bankerna är konkurrerande så kommer de båda från den sektor som orsakat problemen, vilket givetvis ingen av dessa två parter överhuvudtaget nämner.  

"Det finns väldigt få ekonomer helt utan bindningar och det måste P1-morgon och övriga medier dagligen hantera."
Jaha.
Det är det jag trodde det journalistiska uppdraget går ut på; att finna personer som representerar alla möjliga perspektiv och som kan belysa frågor ur alla tänkbara vinklar och redovisa det för mediekonsumenterna. Ska vi tycka synd om dem för att det är så svårt att finna dessa ekonomer?
Hur vore det om de höjde blicken lite utanför den inavlade bubbla av ekonomer som alla bekräftar samma världsbild, och istället bjöd in humanister, filosofer, historiker etc. som fick representera andra prespektiv och göra sina analyser?
Peter Englund har exempelvis skrivit en lysande essä om tulpanbubblan i Holland på 1600-talet, och han har inga svårigheter att dra paralleller med dagens finansbubblor. Och jag kan, utan att lyfta en hög journalistlön, på rak arm finna minst tio olika personer som är väl så kunniga på ekonomi, och som mycket väl skulle kunna klä av affärsbankernas representanter in på bara skinnet vad det gäller ekonomiska analyser.
Roos summerar:" "Höger- som vänsterekonomer", nationalekonomer knutna till högskolor eller universitet, ekonomer knutna till regeringens finanspolitiska råd såväl som LO-ekonomer. Alla kommer - över tid - till tals i P1-morgon."

Problemet som jag ser det är att i princip samtliga dessa utgår från fel världsbild, vare sig de politiskt står till höger eller vänster. De är alla produkter av en (handelshög-?) skola som begränsat deras synfält, som försett dem med skygglappar. De alternativa rösterna hörs mycket sällan, utan avfärdas allt som oftast som "konspirationsteoretiker" eller liknande.
Notera också att jag inte fick veta något om hur ofta affärsbankernas representanter förekommer i förhållande till andra "experter".
Nej, för mig låter det här svaret bara som goddag yxskaft. Om hon ens förstår vad jag avsåg med mina frågor, så undviker hon nogsamt att svara på dem.
Det är precis som det brukar vara med andra ord.

8 kommentarer:

  1. Klockrent! Dessa s.k. "analyser" är inga analyser värda namnet. Det är snarare partsinlagor.

    SvaraRadera
  2. Nu tillhör jag visserligen inte foliehattarnas skara, men det ligger en hel del sanning i Zeitgeistfilmerna...

    SvaraRadera
  3. Jag tycker du skulle skrivit det i det första brevet, att det behövs andra som filiosofer och historiekunniga som ska få debattera ämnet i radio! Hon svarade ju faktiskt på din fråga?
    Maila detta till henne igen! Det är ju jättebra förslag att ta in lite andra dicipliner.

    SvaraRadera
  4. Anonym5:22 em

    Jag ångrar verkligen inte att jag bokmärkte denna blogg. Vill tipsa Johan och andra läsare om #occupywallstreet och "end the fed"-kampanjen som pågår runtom i världen nu.

    Mer rapportering på t ex roarmag.org

    SvaraRadera
  5. Anonym6:00 em

    Nästan alla har intresse av att det går bra i ekonomin. Även jag, fastän jag tycker mycket illa om systmet. Ingen vill säga att det går illa. Säger man att det går illa så går det illa. Säger jag till min flickvän att jag kanske gör slut om en månad, ja då är det genast slut. Lehman Bros gick omkull i september 2008. Om någon på LB en vecka före det skulle ha sagt: "aj, kanske går vi omkull om en vecka eller så", ja då skulle förtroendet direkt nått noll och slutet varit där direkt. Dessa bankanställda på radion måste ljuga för att hålla uppe förtroendet.

    Slutet är nu nära, Italien är nästa bricka. Greklands ekonomi är växelslantar i jämförelse.

    Nej, nu ska jag fortsätta att stödja den grymma regimen i Saudiarabien. Jag vill inte det, men jag måste. Faller den får vi genast energipriser som fryser all verksamhet.

    tropposvedese.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Janne8:30 em

    Bra initiativ att skicka brev till SR. Tyvärr är det ju så att människorna där är "journalister" och den yrkesgruppen är, oftast men inte alltid, både lat och okunnig. Dessutom bor en rätt stor andel i Äppelviken, Bromma. Alltså präglade av det system som vi naivt nog har satt dom att granska. Var glad att svaret åtminstone var "yxskaft", det hade kunnat varit bra mycket dummare.

    SvaraRadera
  7. lolnoob2:13 em

    Konspirationsteoretiker och kommunister som vill avskaffa den fria marknaden, när ska ni växa upp?

    Inser ni inte hur fel ni har när ni hävdar att alla som har studerat ekonomi, forskat inom ekonomi eller arbetat med ekonomi har "fel världsbild"? Ni är ju helt dumma i huvudet om ni tror att Lars Ohly, Michael Moore och random outbildade arbetare vet någonting överhuvudtaget om hur världsekonomin fungerar och inte fungerar.

    SvaraRadera
  8. Herregud, säger jag och tar mig för pannan. Här står vi mitt i en ekonomisk kris utan motstycke - orsakad av den fria marknaden och dess överstepräster; Chicagoekonomer och Friedmananhängare - och ändå finns det folk som lolnoob som menar att kritikerna av systemet ingenting begriper!
    Snacka om att ha en blind tro på auktoriteter...

    SvaraRadera