13 mars, 2012

Det finns en verklighet bakom rubrikerna.

Tidningen Dagens Arena rapporterar (söndag, 11 mars 2012) att antalet avslag på ansökningar om socialbidrag ökar i hela landet. Bara i Sundsvall har avslagen ökat med trettio procent.
" – Det är många faktorer som påverkar kommunens utgifter för ekonomiskt bistånd. Men ska vi prata om de större orsakerna är det framför allt arbetslöshet och förändringarna av socialförsäkringssystemet som har spelat in, säger Mikael Lindberg, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen på Sundsvalls kommun."
[...]
" – Jag tror att en del människor tror att det kommunala försörjningssystemet är som en trygghetsförsäkring, precis som a-kassan eller sjukförsäkringen. Men det är ett biståndsbeslut. Om du har tillgångar måste du först avyttra dem, försörjningsstödet är samhällets yttersta skyddsnät, det är folk inte riktigt medvetna om, fortsätter han."

Den här artikeln fick mig att fundera:
 Tänk dig att du har arbetat hårt i över trettio år för ett företag. Under åren har du byggt upp ett helt liv med pengarna du arbetat in. Du har en villa, en bil, båt och en sommarstuga - nå, du är fortfarande skyldig banken större delen av kostnaden...
Så en dag lägger det företag som du lojalt arbetat för i tre decennier plötsligt ned sin verksamhet i Sverige och flyttar till ett låglöneland. Som tack för din lojalitet blir du arbetslös. Du närmar dig sextio och är, trots all din kunskap och erfarenhet, inte det minsta attraktiv på arbetsmarknaden. Du är för gammal och för dyr i drift jämfört med alla arbetslösa ungdomar som, tack vare Jan Björklund, kan göra exakt samma jobb som du för bara 75 % av lägstalönen i ditt yrke.
Du blir plötsligt dubbel så dyr att ha anställd.Ditt lilla sparkapital rinner mellan fingrarna.  
Tiden går men du hittar inget nytt jobb. Du tvingas genom den ena kursen efter den andra, får sitta och skriva CV och jobbansökningar hela dagarna under ett par år - varvat med praktik på frälsningsarmén och ett lager för en klädinsamling.Nu får du problem med avbetalningarna till banken. När du tog lånen bjöd de på kaffe och kaka. Nu när du oförskyllt hamnat på obestånd är de hjärtlösa och tvingar dig att sälja av ditt hus - med en rejäl förlust. 

Till sist hamnar du i fas 3. Där tvingas du arbeta gratis för en företagare vars enda produkt är att sätta arbetslösa i "sysselsättning". Chefen lyfter en lön på nära en miljon om året, och får aktieutdelning på ytterligare tre, fyra miljoner. Men du är utförsäkrad, och får därför endast samma ersättning som din chef får från den svenska staten för att han sysselsätter dig - 5200:-/ månaden. 
Naturligtvis kan du inte försörja dig på 5 200, utan tvingas gå till soc. Men där blir du nekad hjälp - du äger ju ännu en massa kapitalvaror - även om banken ännu har ett strupgrepp om din hals. Så du tvingas sälja av allt du jobbat ihop under dina dryga trettio år på företaget - och du tvingas dessutom sälja det till underpris, för att du är i ekonomiskt trångmål.

När du väl fyller sextiofem och går i pension slipper du äntligen ifrån förnedringen med att "sysselsättas" i fas 3 - ja, då är alla dina tillgångar slut. Allt du jobbat ihop under ett helt liv är borta!Och genom att du varit arbetslös under de sista tio åren av ditt liv har din pensionsgrundande inkomst också sjunkit till en ren förolämpning. Du blir fattigpensionär, medan de som äger företaget som du lojalt arbetat för så länge blir stormrika - trots att de svikit såväl dig som ditt land.

Så här djävligt ser det ut för många idag. Det finns tio gånger fler arbetslösa i Sverige än det finns lediga jobb - ändå har vi en regering som lägger ett strukturellt problem på individnivå.
Men själva behöver politikerna som beslutat om det här inte oroa sig - de kan få upp till 60 % av sin furstliga lön, eller 30 - 40 000 i månaden (vilket är betydligt mer än du någonsin fått ut när du arbetat 160 timmar i månaden) - och det kan politikerna lyfta i upp till femton år efter det att de slutat fatta de beslut som gjort dig till fattigpensionär.
Men vår Statsminister, Fredrik Reinfeldt tycker att det här är helt i sin ordning: " - Det skall löna sig att arbeta!", säger han i TV-nyheterna - som en ren käftsmäll till dig och alla andra som kasserats av ett omänskligt samhälle.

Så länge jag lever kommer jag att fortsätta kämpa för ett rättvist samhälle, en rättvis värld! 

1 kommentar:

  1. Anonym11:17 em

    Är det rättvisa, att skuldsätta sig upp över öronen?

    Att ha garanterad inkomst livet ut oberoende av omständigheterna, är det rättvisa?

    SvaraRadera