13 mars, 2012

Om ledarskap och ansvar.

I dessa dagar kommer jag helt osökt att tänka på en historia jag hörde eller läste för mycket länge sedan:
Det hade skett en större flygplansolycka i Japan med ett par hundra döda som följd. Chefen för flygbolaget blev bestört när haverikommisionen kom fram till att olyckan orsakats av en mekaniker som glömt ett verktyg i en av motorerna. Chefen för flygbolaget var japan, och som den högste ansvarige var det därför hans plikt att ta på sig skulden, även om han inte hade något direkt ansvar för haveriet.
Han packade därför en väska, tog passagerarlistan med sig och åkte sedan hem till var och en av de drabbade familjerna, ringde på deras dörr och bad dem personligen om förlåtelse. När alla namnen på listan var avprickade så åkte han hem och begick harakiri på traditionellt vis.

Nu kan ju jag anse att de sista var lite väl magstarkt (en kniv i magen är just det - magstarkt...), man annars är det en intressant historia om en ledares ansvarskänsla. Om alla chefer tänkte som denne japan så skulle det minimera antalet arbetsplatsolyckor till ett minimum, för alla chefer skulle vara så måna om att ingen skadade sig att de verkligen åtgärdade problemen i samma ögonblick som farorna uppdagades.
Det är en bra historia - så bra att jag misstänker att det egentligen är en modern myt. Men oavsett om det är sant eller inte så väcker den en del frågor om en ledares ansvar.

Nu är det nio månader sedan regeringen lovade se över reglerna efter att vapenexporten till diktaturer ifrågasattes förra våren när de arabiska revolutionerna inletts. Nio månader senare har ingen utredning tillsatts, inte heller har regeringen presenterar några direktiv till en utredare.
Nu lovar regeringen dock bot och bättring efter den senaste veckans skandal; där det visat sig att Svenska regeringen har gått med på att vara behjälpliga vid bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien - en av världens mer hårdföra diktaturer. När det gäller själva sakfrågan - att det bildats ett bulvanföretag för att undanhålla det svenska folket turerna i affären - visar det sig att ingen vill ta på sig ansvaret.

Låt oss titta närmare på vilka det gäller.
Först har vi Socialdemokraten Leni Björklund. Hon vill inte kommentera affären, hon har lämnat det där bakom sig nu.
Att vi, det svenska folket, ännu får dras med det avtal hon skrivit under i vårt namn, tycks inte spela någon roll - för henne är det ett avslutat kapitel.

Högsta hönset i dagens regering är Fredrik Reinfeldt. Han har legat rätt lågt, men har dock konstaterar att Sverige inte kan bryta ett ingånget avtal - det skulle skada Sveriges anseende, och negativt påverka vapenexporten, och därmed också den svenska arbetsmarknaden. Jag måste säga att det var modigt av honom att vara så rak. Allt stöd till demokratidemonstrationerna i den arabiska våren, och alla vackra ord om demokrati och mänskliga rättigheter i världen, visar sig ändå ha ett pris. Om det kostar Sverige för mycket när det gäller vapenexporten, och om det leder till att vi förlorar ett par tusen arbetstillfällen så har vi i Sverige inte råd att stå för dessa ord, säger Reinfeldt. Indirekt åtminstone.

Sedan har vi utrikesminister Carl Bildt. Han har ju vant sig vid hetluften genom sin högst tveksamma gärning i Lundin Oil, och har på sedvanligt arrogant sätt kommenterat vapenexporten med att världen inte ser ut som Skövde! (Phu. Så skönt. Jag som trodde att det var som att sälja vapen till Skövde när vi säljer dem till världens diktaturer.)
Men att få ett vettigt ord ur Bildt är knappast möjligt, jag hoppas att den åklagare som förhoppningsvis ställer honom inför rätta för hans delaktighet i ett folkmord. lyckas bättre än journalister har gjort. 
Så har vi då slutligen den ytterst ansvarige ministern, Sten Tolgfors - Sveriges försvarsminister. Det intressanta med honom är att han faktiskt var vapenvägrare när samhället ville ta hans tjänster i bruk i det militära. Men sedan har han berättat, såg han en film om hur Saddan Hussein gasade ihjäl kurder i norra Irak. Det fick honom att inse att han varit naiv - att det finns konflikter som måste lösas med vapenmakt. Skurkar som Saddam blir man inte av med annars, konstaterade han. Och därför blev han försvarsminister, och dessutom den "försvars"-minister under vars styre svensk vapenexport nått alla tiders rekordnivåer!Tyvärr såg lille Sten bara utanpåverket - han insåg inte att Saddam Hussein använde sig av amerikanska vapen när han mördade sina egna. Sten insåg inte att utan USAs hjälp hade Saddam inte kunnat gasa kurder. Inte heller tycks han ha förstått att USA fortsatte exportera vapen och krigsmateriel till Saddam även efter den hårt kritiserade gasningen. Eller så lärde sig Sten Tolkfors att pengar inte luktar. Under hans ledning har Sverige exporterat massvis med vapen till en av världens grymmaste diktaturer. Tre av dessa svenska vapensystem har använts mot folket när Sauriarabien förra året skickade in styrkor för att mörda den demokratitörstande befolkningen i grannlandet Bahrain.

Och nu är således Sten Tolgfors ytterst ansvarig för det departement under vilket det planerats med bulvanföretag för att hjälpa Saudiarabien bygga en vapenfabrik - bakom ryggen på folket som valt honom. 
Och vad gör han?
Jo, han skyller ifrån sig!
Först skyller Sten Tolgfors på den som undertecknade avtalet - Leni Björklund. Detta trots att vapenfabriken började planeras under hans eget välde, och trots att den borgerliga regeringen förlängde avtalet 2010.
Sedan skyller Tolgfors på FOI-chefen - sin underlydande.
Och Tolgfors ljuger. Han slingrar sig och han lägger ut dimridåer genom att förneka påståenden som aldrig yttrats. Han vägrar ställa upp på intervjuer, och när han väl tvingas dit så vägrar han svara på frågor.
Är det verkligen sådana ledare vi vill ha i Sverige? 
Sten Tolgfors har redan hittills visat upp så många dåliga ledaregenskaper att det borde diskvalificera honom från alla former av chefsposter för resten av hans liv - även om det skulle visa sig att han i det här fallet faktiskt blivit lurad av en underordnad.

Och låt oss också se på den ekonomiska sidan av det hela. Sten Tolgfors och andra ministrar har en mycket hög lön i förhållande till vanliga knegare, och dessutom löneförmåner som andra bara kan drömma om. Och det är säkert ett tufft arbete - att alltid vara övervakad och påpassad. Men det är också därför de får så furstligt betalt, inbillar jag mig. Då anser jag att de också måste vara skyldiga att svara på frågor, vara öppna och berätta om bakgrunder till beslut. Leni Björklunds inställning kan jag bara föraktfullt spotta på. I samma ögonblick som hon svarade att hon "lämnat det där bakom sig" skulle alla hennes förmåner från riksdagsarbetet dras in - pension och hela slanten, anser jag.
 - Gå och ställ dig i kön på arbetsförmedlingen, satkärring, om du inte är beredd att stå för dina gärningar i det svenska folkets namn!
Och Tolgfors... Fy fan för en krake!
En fjant som inte är beredd att stå upp för sin gärning, som är försvarsminister men inte försvarar sig själv utan skyller på andra - kan man tänka sig en mer patetisk figur? 

Och så till sist - vi - det svenska folket: Ska vi verkligen tolerera ledare som ljuger, som hycklar, som går bakom ryggen på folket och som inte är beredda att ta ansvar för sin politiska gärning? Jag tycker inte det.
Jag anser att vi är värda ett bättre ledarskap.
80 % av vårt folk säger nej till att exportera vapen till diktaturer, och jag är övertygad om att vårt rika land klarar sig utan de ca 14 miljarder som vi fick in genom vapenexporten förra året. I synnerhet som vi överlevt skattesänkningar på över 100 miljarder - däribland förmögenhetsskatten som bara "drabbade" de rika.
Skulle vi då inte ha råd att inte exportera vapen till diktaturer?

Nej, det ligger en hund begraven här. Reinfeldt brukar vara en försiktig general, men nu har han stuckigt ut hakan igen, genom att förklara att vi inte kan bryta avtalet med Saudiarabien.
Jag anar att det ligger många fler sekretessbelagda avtal och underhandlingar bakom Reinfeldts politik. Antagligen har det redan tecknats så långtgående avtal med USA och Nato att vi inte längre är riktigt självbestämmande - det finns andra makter som drar i trådarna till våra politiska marionetter, gissar jag.
Och skulle dessa avtal komma fram, tror jag att de kan vara så långtgående att det skulle kunna handla om krigsrätt för förräderi om de kom fram. (Men jag har inte ett enda bevis för att mina teorier är sanna - så i det här fallet kan jag kanske avfärdas som en konspirationsteoretiker. Åtminstone ännu ett tag.Även de mest hemliga hemligheter har ju en viss förmåga att förr eller senare leta sig ut i ljuset. Information wants to be free...) 

När det gäller vapenexport så anser jag att kan inte våra politiker göra affärerna i offentlighetens ljus, då skall de inte göras alls. Fast egentligen är det moraliskt förkastligt att alls tillverka och sälja vapen, anser jag. De har aldrig lett till lycka för någon i världen, såvitt jag vet.

3 kommentarer:

 1. Anonym4:58 fm

  really useful write-up. particularly for ones that do not publish photos
  yet just make use of the pc as a word processor, which is a big variety.  Also visit my site :: xerox phaser 8560 error codes

  SvaraRadera
 2. Anonym9:03 fm

  This idea really is the easiest method to make tags for individuals that have a difficult time making tags.
  If you are having trouble with positioning, you can easily readjust margins and tabs to position
  it much better for yourself.

  Here is my web site: blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Anonym6:54 fm

  I do trust all the ideas you've offered on your post. They're really convincing and will certainly work.
  Still, the posts are too short for newbies.
  May you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.


  Here is my website; TV from LG

  SvaraRadera