14 april, 2009

Återuppstånden efter påsk...

Ja, det kan man åtminstone säga om mig, som bloggare.
Jag ska nu försöka skriva lite mer regelbundet igen, bara för att hålla nöjesskrivandet igång. När jag jobbar är det mindre fria alster jag skriver, så bloggandet blir ett andningshål för mina eventuella litterära gener. Eller nåt.

Är rubriken blasfemisk? Det som föranleder frågan är minnet av att jag för en del år sedan ringde upp en nära anhörig, som råkar vara fundamentalistiskt tokreligiös, för att önska glad påsk. Till min förvåning blev jag uppläxad och bannad för mitt tilltag. Jag ringde nämligen på långfredagen och fick veta att det var en sorgens dag, för det var då Jesus dog på korset.

Nå, numera har jag lärt mig. Nu brukar jag artigt lyfta på hatten, nicka och mumla fram ett "Kondolerar" när jag möter folk på långfredagen. Bara utifall de är kristna.
Själv tycker jag att varje ledig dag är glad, fastän historien är full av människor som dött samma dag, årtusenden tillbaka.
Om inte annat kan man glädja sig åt att man själv inte blir offer för någons snickarglädje och uppmonterad på ett kors.
Och därmed har jag med all sannolikhet passerat gränsen för vad som är blasfemiskt, antar jag.

1 kommentar:

 1. Anonym11:39 em

  Om din "nära anhörig" var tillnärmelsevis så fundementalistiskt tokreligiös som du skriver och du själv tillnärmelsevis så inläst på religion i allmänhet och kristendom i synnerhet som du gör anspråk på att vara, så insåg du nog att långfredag inte är den dag kristna enl.traditionen önskar glad påsk.

  Sedan kan man ju fråga sig hur pass "bannad" du blev, det kanske var din egen iver att i religiös intolerans finna något att hugga på som gjorde att du överdrev den "tokreligiösa" reaktionen?

  Nej men allvarligt talat tror jag att du kan önska glad påsk närsom. Det är ju de goda nyheterna att Jesus dog för våra synder på korset, för att vi skulle få liv. Människan har en kropp, en själ och en ande. Vår ande får liv endast genom kontakt med Gud och det är den kontakten Jesus upprättar när han frivilligt bär hela mänsklighetens lidande, synd och plåga på Golgata. Därmed överlistande denna världens gud/herre (satan) på ett överjordiskt sinnrikt sätt. Detta som skedde på långfredagen är sannerligen värt att säga Glad Påsk för.
  Och det kan du ju hälsa din säkerligen i grunden riktigt snälla och trevliga närstående.
  Glad påsk, förresten!

  SvaraRadera